Kuukauden pohjoismainen elokuva: Jyväskylä

12.12.2023 klo 17.00 – 19.00

ti 26.9. klo 17 KESYTTÄMÄTÖN / USTYRLIG
(Malou Reymann, Tanska 2023)
135 min, K12, suom. ja ruots. tekstitys

Maren, köyhän perheen tyttö, leimataan huonotapaiseksi ja hänet sijoitetaan Sprogøn saarelle laitokseen, joka on tarkoitettu henkisesti heikoille ja yhteiskuntaan sopeutumattomille naisille. Saarella Maren solmii ystävyyssuhteen kanssasisarensa Sørinen kanssa ja naiset alkavat kapinoida - kauaskantoisin ja kohtalokkain seurauksin. Malou Reymannin väkevä draamaelokuva kuvaa kappaleen tummasävyistä Tanskan historiaa ja sitä kuinka yhteiskunta petti aikansa kesyttämättömät naiset. (Lähde: Atlantic Film)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=yMPbI3vat20

 

ti 24.10. klo 17 HISTORJÁ – STITCHES FOR SÁPMI
(Thomas Jackson, Ruotsi 2022)
88 min, S, eng. tekstitys, DOK

Britta Marakatt-Labba on jo vuosikymmenten ajan yhdistänyt taiteessaan saamelaisten alkuperäiskansojen poliittiset taistelut ja maagisen mytologisen maailmankuvan. Nyt hän kohtaa perheineen ja kansoineen eksistentiaalisen taistelun, kun ilmastonmuutos uhkaa heidän perinteistä elämäntapaansa porohoitajina arktisella tundralla.

Historjá on runollinen ja visuaalisesti hämmästyttävä tarina alkuperäiskansojen taistelusta ilmastonmuutosta vastaan. Elokuva edusti Saamenmaata ja Ruotsia pohjoismaisessa paviljongissa Venetsian biennaalissa vuonna 2022. (Lähde: Nordisk kulturkontakt)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=4vnFWW0E9uM

 

ti 21.11. klo 17 COPENHAGEN DOES NOT EXIST / KOBENHAVN FINDES IKKE
(Martin Skovbjerg, Tanska 2023)
98 min, K12, eng. tekstitys

Nuori nainen, Ida, katoaa jälkiä jättämättä. Hänen poikaystävänsä Sander suostuu epätavalliseen järjestelyyn, kun Idan isä ja veli lukitsevat hänet neljän seinän sisään kuulusteltavaksi tapauksen selvittämiseksi. Sander ei kuitenkaan tunnu kertovan heille koko totuutta pariskunnan erikoisesta elämäntavasta. (Lähde: Scanbox Entertainment)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=3MiALWTpqxM

 

ti 12.12. klo 17 CLARA SOLA
(Nathalie Álvarez Mesén, Ruotsi 2022)
106 min, K16, eng. tekstitys

Claralla, 40, uskotaan olevan erityinen yhteys Jumalaan. Parantajana hän elättää perhettään, kannattelee toivon tarpeessa olevaa kylää ja löytää samalla lohtua luontosuhteestaan. Clara on ollut vuosia äitinsä kontrollissa, mutta hänen seksuaaliset halunsa heräävät, kun hän alkaa tuntea vetoa sisarentyttärensä poikaystävään. Tämä uusi voima vie Claran tuntemattomalle maaperälle ja mahdollistaa fyysisten ja mystisten rajojen ylittämisen. Löydettyään itsensä Clara vähitellen voimaantuu, vapautuu pyhimyksen roolistaan ja alkaa parantaa itseään. (Lähde: norden.org)

Traileri: https://www.youtube.com/watch?v=lKQ3v58kxmQ

Liput:
10 € / sarjakortti 20 € (sis. sarjan kaikki neljä elokuvaa)

Lisätietoa:
kinoaurora.fi

Paikalliset järjestäjät:
Keski-Suomen elokuvakeskus

Sarjan järjestää:
Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Pohjoismainen kulttuuripiste

Yhteistyössä mukana myös:
Ruotsin suurlähetystö


Paikka
Kino Aurora, Jyväskylä