Haastamme kunnat luomaan kestävän kehityksen kohtaamispaikkoja

21.09.2022 klo 09:25

Maailmassa tuotetaan ja kulutetaan nykyään paljon enemmän tavaroita ja palveluita kuin koskaan ennen. Saavuttaaksemme kestävän tulevaisuuden, meidän täytyy pohtia omaa suhtautumistamme kulutukseen sekä siihen, kuinka voimme pidentää omistamiemme tavaroiden elinikää.

Folkverkstan-hankkeen (02/2020–09/2022) tavoitteena on ollut luoda kohtaamispaikkoja, joissa kansalaiset voivat korjata arjen hyödykkeitään tee-se-itse -periaatteella. Hankkeessa pilotoitiin erilaisia korjaamis- ja kansansivistystapahtumia. Näitä olivat esimerkiksi kestävään kehitykseen liittyvät luennot, koululaisille suunnatut opetuskokonaisuudet sekä pyörä- ja tekstiilikorjauspajat, joissa osallistujat ovat päässeet korjaamaan ja huoltamaan omia tavaroitaan. Kahden vuoden aikana toteutettiin 35 työpajaa, 11 luentoa sekä 22 opetuspakettia á 3–4 oppituntia peruskoulun eri asteilla. Kaikkiaan hankkeeseen osallistui noin 1100 henkilöä. 
 
Hankkeen pohjalta tuotettiin verkko-opas Tuumasta tekoihin, joka on luettavissa ja ladattavissa Pohjola-Nordenin kotisivuilla. Kyseessä on strateginen opas, johon sisältyy inspiraatiota, ideoita ja esimerkkejä siitä, miten erityisesti kunnat voivat saada uusiokäytön ja korjaamisen kohtaamispaikat toimimaan ja sitä kautta edistää kestävämpiä kuluttamismalleja, kestävämpää elämäntapaa ja kunnan asukkaiden asenteenmuutoksia.

Suomen kunnat, nyt on teidän vuoronne!

Voit tutustua oppaaseen ja lukea lisää hankkeesta osoitteessa:
https://pohjola-norden.fi/suomeksi/toiminta/folkverkstan/

Interreg Pohjoinen -hankkeesta vastasi Föreningen Norden Norrbotten Ruotsissa yhdessä Pohjola-Nordenin kanssa. Hankkeen rahoittajina toimivat EU-rahasto Interreg Nord, Region Norrbotten, Lapin Liitto, Pohjoiskalottineuvosto, Pohjola-Norden, Oulun kaupunki, Luulajan kunta, Bodenin kunta ja Haaparannan kaupunki.

Susan Neffling